MALZEMELER

 


Bu blogdaki tariflerin tamamı işlem görmemiş, pakete girmemiş, katkısız, evde hazırlanmış, doğal gıdalar kullanılarak hazırlanmıştır. Tariflerde alerjik bünyelere veya diyetinize uygun olmayan malzemeler bulunuyor ise bunlar kolaylıkla değiştirilebilir ve uyarlanabilir.

Tariflerim tahıl (arpa, yulaf, darı, buğday, pirinç, mısır, çavdar,  sorgum, kinoa) ve patates gibi yüksek oranda karbonhidrat ve nişasta içeren sebzeleri ve elbette gluten içermemektedir. Tariflerimde bir istisna dışında (bkz. karabuğday tarhanası) ağır tadından hoşlanmadığım için, tahıl olmadığı iddia edilen karabuğdayı da kullanmamayı tercih ediyorum. (Buradan tüm tahılları hayatımızdan çıkardığımız sanılmasın, genetiği değiştirilmemiş tahılları mutfağımda ailem için ölçülü olarak kullanıyorum.)

Öte yandan tariflerimde rafine şeker ve maalesef diyabetlilere sağlık personelleri tarafından hala önerilmeye devam edilen yapay tatlandırıcılara alternatif olarak kullanılan meyve, kuru meyve, köy pekmezi, halis bal gibi doğal gıdalar çok ölçülü olarak kullanılmaktadır. Bu tür gıdalar glisemik indeks, yük ve içerdikleri karbonhidrat değeri göz önünde bulundurularak özellikle diyabetliler tarafından dikkatlice karbonhidrat değerleri hesaplanarak ve kararında tüketilmelidir.

Not: Diyabetliler için uygun ve doğal olduğu iddia edilen işlem görmüş yapay unları da asla önermiyor ve kullanmıyorum. Glutensiz paket unları, içeriğinde sadece nişasta ve bol katkı maddesi olduğu için asla önermiyor ve kullanmıyorum.

Kullandığım Temel Gıda Malzemeleri     &   Değişim Listesi

Toz Hindistan Cevizi : Bir çoğumuzun sadece tatlılara serptiği hindistan cevizi yüksek oranda lif içerir, düşük karbonhidratlıdır, hipoalerjenik ve glutensizdir. Tariflerimin belki de en özel ve en faydalı temel malzemesidir. Aktarlardan, kuruyemişçilerden, Metro gibi büyük marketlerden büyük miktarlarda alabilirsiniz.

Doğal Tatlandırıcılar : Halis bal, ev yapımı hurma şerbeti, hurma, kuru üzüm, kendi şekeri ile yapılan köy pekmezi ve diğer kuru meyvelerin püreleri en çok kullandığım doğal tatlandırıcılardır. Gerçek bal ve köy pekmezini araştırıp doğal ürünler satan yerel üreticilerden temin etmenizi öneririm. Hurma satın alırken ise şekerle kaplanmış olanlara dikkat edilmesi gerekir. Hala bol tahıllı, unlu, toz şekerli kekleri, ekmekleri yutuyor ancak “Bal ve pekmez ısıtılınca zehirleniyor muyuz?”  diye düşünüyorsanız lütfen Sık Sorulan Sorular bölümüne göz atınız.

Tereyağı ve Süt Kaymağı: Evde yaptığım saf tereyağı ve kaymak kullandığım en belli başlı malzemelerdendir ancak bu gıdalara intoleransınız var ise tereyağı yerine keçi tereyağı, saf yağ, Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağını, süt kaymağı yerine ise kaju veya hindistan cevizi kreması kullanabilirsiniz. Kendiniz yapamıyorsanız veya vaktiniz yoksa yine yerel üreticileri araştırmanızı öneririm. Margarin üzerine giydirilmiş tereyağlarına aman dikkat. Yoksa hala margarin kullanıyor ve yağların kilo aldırdığını mı düşünüyorsunuz ?

Diğer İnek Sütü Ürünleri – Yoğurt, Süzme Yoğurt, Peynir çeşitleri: Kazein intoleransı olanlar içecekler bölümünde tarifi bulunan kuruyemiş sütleri gibi alternatiflerden yararlanabilirler. Sadece inek sütüne alerjisi bulunanlar yerine keçi sütü vs gibi diğer hayvansal süt ürünlerini kullanabilirler.

Çiğ Kuruyemişler : Çiğ kuruyemişleri kabuklu temin etmek tercih sebebidir. Memleketten getirtebilir, yerel pazarlardan satın alabilirsiniz. Ek olarak kuruyemişçilerde, giderek artan talep sebebi ile artık büyük marketlerde de bulabilirsiniz. Kuruyemiş alerjileri olanlar tariflerimdeki fındık ve badem gibi kuruyemişler yerine ay çekirdeği ve kabak çekirdeği kullanabilirler.

Kakao : Kafein alerjisi olanlar kakao içeren tariflerde (özellikle çikolata tariflerimde) yerine keçiboynuzu tozu kullanabilirler. İşlem görmemiş ham kakao tercih edilmelidir. İnternet üzerinden rahatlıkla ham kakao bulabilir, sipariş edebilirsiniz.

Serbest çiftlik hayvanlarına ait et ve yumurta: Tariflerimde özellikle organik beslenen, serbest gezen hayvansal ürünleri kullanmaya dikkat ediyorum. Neyse ki artık talep arttığı için bu tür gıdalara ulaşmak çok daha kolay. Organik yem tüketen, serbest gezen çiftlik hayvanlarının ürünlerine facebook grupları ya da Instagram hesapları üzerinden veya online alışveriş ile ulaşabilirsiniz.

Kaya Tuzu : Sağlık açısından işlem görmüş tuz kullanmıyorum, eğer henüz denemediyseniz saf kaya tuzunun lezzeti sizi şaşırtacaktır. Özellikle tatlılara koyacağınız bir tutam kaya tuzu tadında fark yaratacaktır. Kaya tuzum Erzincan’dan geliyor, aktardan temin ediyorum.

Yer Fıstığı : Bu gıdaya alerjisi olanlar yerine ceviz, badem, fındık, kaju vs kullanabilirler.

İçme Suyu : İçme suyu vücudumuza aldığımız en önemli gıda. Tüm yemeklerde mümkün olan en kaliteli, alüminyum gibi ağır metalleri içermeyen içme suları kullanılmalıdır.

Vanilya Özütü: Vanilya özütü vanilya çubuklarının rom/vodka veya gliserin içerisinde yaklaşık 2 ay bekletilmesi ile elde edilir. Vanilya özütü kullanmak istemezseniz yerine aktarlardan temin edebileceğiniz vanilya çubuklarını kullanabilirsiniz.


Kullandığım Malzemeleri Bulabileceğiniz İnternet Siteleri

Taze Mutfak

Güzel Gıda