Genel Sütsüz Tatlılar Vegan Yumurtasız

Sütsüz Fırın Sütlaç

Eğer tip 1 diyabetli bir çocuğunuz varsa onun hareket etmesi ayrı bir önem kazanır gözünüzde. Çünkü hareket eden çocuk çok da fazla insüline ihtiyaç duymaz. Kan şekeri düşük gider. Siz de onu teşvik eder, içten içe sevinirsiniz. Ben sık sık Bade’nin hareketli bir çocuk olmasına sevinir, annesi gibi bir koltuk patatesi olmamasından ötürü neşelenirdim.

Bu kapanma dönemi bunu da aldı benden. Hareket etmek istemeyen, bıraksam bütün gün yatacak bir çocuğa dönüştü. Haliyle insülin ihtiyacı da oldukça arttı. Kendimi biraz hareket etsin diye en uzaktaki markete yürürken bulduğum günlerin sayısını anımsyamıyorum.

İşte o günlerden birinde, sizlerden biri Çözger raporu almamızı önerdi. Çözger raporu alanlar bazı ayrıcalıklardan yararlanıyormuş. En azından evin yakınlarında egzersiz yapmalarına imkan sağlanıyormuş. Kapanmalarda bile.

Çözger raporu için Sağlık Bakanlığı websitesinde şunlar yazıyor:

“ÇÖZGER Yönetmeliği’nin amacı, çocukluk döneminin gelişim süreci nedeni ile erişkin dönemden farklılık göstermesinden dolayı özel gereksinimleri (engelleri) olan çocukların gereksinimlerini erişkinlerden farklı şekilde belgelenerek sağlık, eğitim, rehabilitasyon, diğer sosyal ve ekonomik haklara, hizmetlere erişimlerinin sağlanmasıdır.

Çözger’ de yer alan özel gereksinim; çocuğun toplumsal yaşama eşit katılabilmesi için bedensel ya da gelişimsel işlev kısıtlılığı olmayan bireylerden farklı sağlık, eğitim, rehabilitasyon, cihaz, ortez, protez, çevresel düzenlemeler ve diğer sosyal ve ekonomik haklara ve hizmetlere gereksiniminin olmasını ifade etmektedir. ”Özel Gereksinimi Var.”, “Hafif Düzeyde Özel Gereksinimi Var. “Orta Düzeyde Özel Gereksinimi Var.”, “İleri Düzeyde Özel Gereksinimi Var.”, “Çok İleri Düzeyde özel Gereksinimi Var.”, “Belirgin Özel Gereksinimi Var.” ya da “Özel Koşul Gereksinimi Var.” olan çocuk yasal düzenlemelerde “engelli” olarak nitelendirilen bireydir. 

Toplumsal yaşama katılım kısıtlılığı ise bireyin toplumsal yaşamda nitelikli ve tam olarak yer alamaması, yaşama kabul ve dahil edilmesinde güçlükler yaşaması, mevcut olan işlev kaybının çevresel etmenlerden etkilenmesi sonucunda, çocuğun etkinlik ve yaşama katılımının yaşıtlarından daha az nitelik ya da nicelikte olmasını ifade etmektedir. 

Engelli çocuklar için engel oranları kaldırılmıştır. Artık aynı engel ve durumdaki çocuklar için farklı yüzdeler hesaplanması gibi karışıklıklar olmayacaktır.  Raporda Engellilik kelimesi yerine özel gereksinim kullanılmaktadır ve ağır engelli ibaresi de kullanılmamaktadır.  “

Önceleri bu raporun engelli çocuklarımız için düzenlendiğini, tip 1 diyabetlilere verilmediğini okumuştum. Artık tip 1 diyabetlilerin de kapsama alındığını öğrenmiş bulunuyorum. İlk fırsatta başvuracağız, orası kesin.  Aklınızda olsun.

Fırında Sütlaç

İçindekiler:

1 litre hindistancevizi sütü (Fomilk marka kullandım)

4 çorba kaşığı organik pirinç

¾ su bardağı hurma suyu (damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)

½ su bardağı su

3 çorba kaşığı organik pirinç unu

1 çay kaşığı vanilya özütü

1 çorba kaşığı katı hindistancevizi yağı

Servis için

Antep fıstığı

Yapılışı:

1.Pirinci üzerini geçecek kadar su ile, suyunu çekip yumuşayana dek haşlayın.

2.Süt, hurma suyu, yağ ve vanilyayı ekleyin. Orta ateşte kaynayana dek pişirin.

3.Pirinç ununu suyun içinde eritin. Kaynayan karışıma ekleyin. Kıvam hafif koyulaşıncaya dek karıştırıp pişirmeye devam edin.

4.Kıvam alan sütlacı, ısıya dayanıklı fırın kaplarına eşit ölçüde, kabarma payı bırakarak boşaltın.

5.Sütlaç kaselerini, derin bir fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Kapların yarısına gelecek kadar soğuk suyu tepsiye ekleyin.

6.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 12-15 dakika kadar pişirin.

7.Sütlaçları oda ısısında soğuttuktan sonra buzdolabında soğutun, servis edin.

Write a comment