AIP GAPS İçecekler Kuruyemişsiz Paleo Sütsüz Yumurtasız

Hindistancevizi Sütü Kefiri


Geçtiğimiz hafta, unutkanlık, asabiyet, yorgunluk gibi hipotiroid semptomlarımın geri dönmesi ile birlikte tahlillerimi yenileme vakti geldiğini anladım. Sonuçları gördüğümde çok moralim bozuldu, çünkü normal seviyede olan tiroid antikorlarım oldukça yükselmişti. Anti TPO normal, ama Anti TG seviyem 400’lere çıkmış!

 

Yani Haşimoto olduğum kesinleşti.

 

Sen misin kaçamak yapıp duran, al sana Sıla.

 

Kış geldiğinde en az 2 ay AIP diyeti yapmayı planladığımdan bahsetmiştim, ancak AIP oldukça zor bir diyet ve benim gibi özellikle süt ürünlerine düşkün biri için ciddi bir hazırlık ve alışma süreci gerektiriyor.

 

Glutene ek olarak süt ürünlerini de artık kesmiş bulunmaktayım. AIP diyeti badem, ceviz gibi fındık fıstık türevlerine de izin vermediği için hindistancevizi sütüne yatay bir geçiş yapmak durumunda kaldım. İlk işim de hindistancevizi kefiri denemek oldu. Mutfağımın ısısı sayesinde bir gecede olan bu kefire tek kelimeyle bayıldım. Süt kefiri gibi şişkinlik yapmadığı gibi kıvamı çok daha sıvı ve tadı da çok lezzetli.

 

Bu arada çorbalara yerli tohum mısır unu kullanıyordum, AIP hazırlıklarının bir parçası olarak onu da kesmiş bulunmaktayım.

 

Eğer Haşimoto Tiroidiniz varsa ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız bir çok yararlı bilginin bulunduğu Haşimoto Tiroid Hastalığı ve AIP Otoimmün Hastalık ve Eliminasyon Diyeti isimli Facebook gruplarına üye olmanızı tavsiye ediyorum. İnanılmaz bir emekle çevirisi yapılan makaleleri zevkle ve ilgiyle okuyorum. Adminlerin ellerine sağlık.

 

Tahlillerimi yenilediğimde sonucu tekrar paylaşırım.



Hindistancevizi Kefiri

Servis : ½ litre

 

Culturesforhealth.com’un Coconut Milk Kefir tarifinden uyarlanmıştır.

 

İçindekiler:

½ litre ev yapımı hindistancevizi sütü (hazır kullanmayınız)

1 çorba kaşığı kefir tanesi*

1 çorba kaşığı hurma suyu veya akçaağaç şurubu

Yapılışı:

1-Hindistancevizi sütünü oda ısısına getirin, içine hurma suyunu katıp homojen olana dek karıştırın.

2-Karışımın içine kefir tanelerini ekleyin, oda ısısında direkt güneş ışığı almayan bir yerde bekletin.

3-12 saat bekletin**, süzün, buzdolabında saklayın.

 

Notlar:

*Süt kefiri tanesi kullandım ancak tamamen kazeinsiz olması için bu tarif su kefiri ile de yapılabilir.. Süt kefiri az miktarda süt içerir, yapacağınız ilk iki-üç kefirde eser miktarda bulunabilir, sonrasında kalmayacaktır. Süt kefirinden su kefiri yapımı için Pinoeatshealthy.wordpress.com’daki bu yazıyı inceleyebilirsiniz:

** Yapılma süresi kefir tanesinin miktarına ve oda ısısına göre değişiklik gösterecektir. Yani 12 saatten az sürebilir. Çok ekşi olmaması için ara ara kontrol etmek faydalı olacaktır.

 

Write a comment